2014. január 28., kedd

Mi történik Ukrajnában?

ghghgh
Ukrán szélsőjobboldali felkelők farkaskampó jelképpel,
melyet több alakulat is használt a III. Birodalomban
Az Orosz Cárságot 1917-ben liberális forradalom döntötte meg. Az ukrán lakta területeken 1917-1920 között több ukrán államot is kikiáltottak, melyeket végül megszállt a terjeszkedő Szovjetunió. Az ukránoknak 1991-ig, a Szovjetunió szétesésig kellett várni, hogy újra függetlenek legyenek. Ukrajnára elmondható ugyan az, amit László András Magyarország kapcsán jegyzett meg egy tanulmányában: a bolsevizmus és a liberalizmus legrosszabb elemi keverednek politikai rendszerében. Jelenleg két terjeszkedő nagyhatalom ütközőzónájában foglal helyet. Nyugatról a szabadkőműves-liberális EU próbálja bekebelezni, keletről pedig a posztkommunista Oroszország. Az oroszpárti vezetés – engedve Moszkva zsarolásának – elvetette az EU-hoz való közeledést, melyre válaszul liberális, EU-párti felkelés tört ki. Ukrajna társadalma – hasonlóan Kelet-Európa többi társadalmához – hála Istennek nem olyan szélsőségesen baloldali, mint a Nyugat-európai társadalmak. Ennek köszönhetően – hasonlóan a magyarországi 56-os és 2006-os felkelésekhez – a megmozdulást sikerült meglovagolni a jobboldali erőknek, mely egyre jobbra és jobbra tolódik. Nem kell a Nyugat-európai tüntetések vörös zászlós hülyegyerekeit néznünk, akik anarchisták lettek, mert nem kapták meg a pónit 16. szülinapjukra. A tömeg természetesen nem megy annál tovább, hogy „lépjünk be az EU-ba, engedjék el a tüntetőket, legyen olcsóbb a kenyér”, de az érdemleges akciókat az ukrán szélsőjobboldal hajtja végre, ahogy azt az Ukrajnából érkező képek is elárulják. A rendszerváltó, szervezett politikai erőként való fellépés rájuk sem jellemző, ami persze nehéz is lenne, tekintve, hogy a tömeg nem azonosulna nézeteikkel. Érdemes kitérni egy félreértésre. A tüntetések során gyakran elhangzik Stepan Bandera jelmondata, vagy feltűnik portréja, ami vörös posztó a tudatlan, baloldali politikusok és a média szemében. Banderát „náci kollaboránsként” szeretik emlegetni. Bandera nacionalista politikus volt, aki a harmincas években kikiáltotta az ukrán függetlenséget és függetlenségi háborút indított a Szovjetunió, később Németország ellen. Náci, azaz német nemzetiszocialista tehát semmiképp sem lehetett, lévén, hogy ukrán volt. Mi a helyzet a kollaboráns jelzővel? Kit árult volna el Bandera azzal, hogy 41-ben szövetségre lépett a németekkel? Talán a Szovjetuniót, amelyik megszállt az ukrán lakta területeket és bolsevik diktatúrát vezetett be? Az ukránok 41-ben felszabadítóként üdvözölték a németeket, nagy kár, hogy azok visszaéltük a bizalmukkal.


Sok féle forgatókönyv elképzelhető. 1. Felmorzsolják a tüntetőket, minden marad ahogy volt. 2. „Győz” a felkelés, kisebb változások lesznek, elnökcserre, alkotmánymódosítás. 3. Kettészakad az ország. Nyugaton létrejön egy EU-párti-, keleten pedig egy orosz-párti Ukrajna, amit esetleg bekebelez Oroszország. Mi lenne a legjobb megoldás, amire esély szinte semmi sincs? Bevezetni a konzervatív diktatúrát, melynek élére az ukrán szélsőjobboldal legjobbjai kerülnének. Az EU és Oroszország közé ékelődne egy olyan állam, mely az antikrisztusi helyett a krisztusi világot építi. A fentiekhez még hozzá kell tenni, hogy eddig a kárpátaljai magyarság kérdését zárójelbe tettem. Az ukrán szélsőjobboldal legnagyobb és elfogadhatatlan hibája a magyarellenesség, mely annak az agymosásnak köszönhető, mely valamennyi kisantant országban végbement és végbemegy. A kárpátaljai magyar vezetők rendkívül rosszul reagálnak a történtekre. Kifejezik félelmüket az ukrán nacionalizmustól. Ahelyett, hogy üdvözölnék azt! Sajnos még mindig a marxista fogalomkészlet szerint gondolkoznak. Pont, hogy inkább az ukrán nacionalizmus mellé kellene odahelyezni a magyar nacionalizmust! Megmagyarázni az ukránoknak: ahogy ti büszkék vagytok rá, hogy ukránok vagytok, úgy mi büszkék vagyunk magyarságunkra. A kárpátaljai magyarságnak kellene a nyugat felé közvetítő elem szerepét eljátszani! Ha pedig szétesik Ukrajna, nem szabad a magyar „kormánynak” újra elkövetni azt a hibát és hazaárulást, hogy veszni hagyja azt a földet, ahol Árpád vezér megjelent őseinkkel!     



1 megjegyzés:

  1. Nincs olyan, hogy "Ukrajna", a "konzervatív ukrán diktatúra" contradictio in adiecto. Olyan, mintha "Csehszlovák konzervativizmusról" beszélnénk.

    VálaszTörlés